A Kárpát-medence és ezen belül Dél-Nyugat-Magyarország vidéke egykor kiemelkedően gazdag volt őshonos gyümölcsfajtákban. Csak Vas és Zala megyében több száz fajta létezett és jelentette egykor a mindennapi élet alapját.
Az elmúlt évtizedekben már úgy tűnt, végleg elfeledkeztünk erről az egyedülállóan változatos gyümölcsfajta kínálatról, és ez a több száz éves hagyomány és kultúrkincs elveszett.
Lelkes önkéntes gyűjtéseknek köszönhetően azonban sikerült az utolsó pillanatban olyan őshonos magyar gyümölcsfajta-gyűjteményeket létrehozni, amelyekre alapozva ismét elterjedhetnek a kiemelkedően értékes és változatos régi gyümölcsfajták.
A Vas Megyei Önkéntes Centrum „TÜNDÉRKERTÜNK VAS MEGYE” elnevezésű, 2012. március 25-én, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén tartandó megmozdulásával ehhez szeretne hozzájárulni.
Megmozdulásunk példájául a viszáki Tündérkert szolgált, ahol minden évben annyi őshonos facsemetét ültetnek el, ahány gyermek a helyi közösségben megszületett. Ők lesznek majd a kis fák gondnokai.


MI A CÉLUNK?
A megmozdulással az a célunk, hogy Vas megye minél több településén létesüljön egy-egy „Tündérkert”, azaz elsősorban őshonos magyar gyümölcsfajtákból álló gyümölcsöskert.
A kert minden újonnan ültetett kis fájának lesz egy-egy gondnoka, aki személyesen vállalja a felelősséget a csemete felneveléséért.
Ezáltal közvetlen kapcsolat szövődik a jelen generációi és hagyományaink, örökségünk között.
A megmozdulás ugyan egy napra szól, de igazán akkor lesz sikeres, ha a helyi közösségek a későbbiekben is folyamatosan gondozzák a Tündérkert fáit, sőt, újabbakkal is gazdagodnak.


KIKET VÁRUNK?
Várjuk önkormányzatok, szervezetek, közintézmények, közösségek jelentkezését, akik önkéntesként szívesen részt vennének a megmozdulásban, azáltal, hogy felajánlanak olyan földterületet, amely méltó és megfelelő helyszíne lehet egy Tündérkertnek, és akik hosszú távra is vállalják, hogy a Tündérkert gondos gazdái lesznek.

Várjuk magánszemélyek, családok, szervezetek, intézmények, vállalatok, baráti társaságok jelentkezését, akik önkéntesként szívesen részt vennének a megmozdulásban, vagy önkéntes koordinátorként helyi szinten irányítanák az ültetéseket.
Minden csatlakozni kívánó helyszínen egy önkéntes koordinátorra lesz szükség.


Mi az önkéntes koordinátor feladata?
- a helyszínen lévő önkénteseket tájékoztatja, koordinálja
- kapcsolatot tart a Vas Megyei Önkéntes Centrummal
- önkéntesek regisztrációja
- ha szükséges a helyi hatóságokat értesíti a megmozdulásról
- fotódokumentáció készítése

Várjuk a kertművelés iránt elkötelezett magánszemélyek jelentkezését is, akik szakértői a gyümölcsoltásnak, és a helyszínen szakmai koordinátorként segítenék az önkéntesek munkáját, és akik szakmailag felelősséget vállalnak a gyümölcsoltásért valamint a kis gyümölcsfák szakszerű elültetéséért.
Várjuk továbbá olyan magánszemélyek jelentkezését is, akiknek tudomása van arról, hogy településükön vagy közvetlen környezetükben olyan öreg, őshonos gyümölcsfák léteznek, amelyekről még oltóág nyerhető. Ezek beszerzését kérjük, időben jelezzék!
Várjuk támogatók jelentkezését, akik további facsemeték felajánlásával, vagy anyagiakkal, munkaeszközökkel tudnák segíteni megmozdulásunkat. (Minden adomány a faültetésre fordítandó, a felajánlott eszközök a megmozdulás után kiosztásra kerülnek.)
Időben jelzett igény esetén segítséget tudunk nyújtani abban, hogy a településen begyűjtött oltóvesszőket a Tündérkertben elültetett alanyokra ráoltásra kerüljenek.

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ:
Jelentkezni 2012. március 8-ig lehet a feri@oszko.hu vagy info@vasionkentes.hu e-mail címre, vagy postai úton a Vas Megyei Önkéntes Centrum címére: 9700 Szombathely, Béke tér 7.  

AMIT BIZTOSÍTUNK:
- a megmozdulás koordinálása és szakmai támogatás nyújtása
- az előzetes támogatói felajánlásokból beérkezett eszközök, anyagiak kiosztása

AZ ÖNKÉNTES MEGMOZDULÁS VÉDNÖKE:
Szarvas József, Jászai Mari díjas színművész, a Nemzeti Színház tagja, a viszáki Tündérkert megálmodója

AZ ÖNKÉNTES MEGMOZDULÁS SZAKMAI PARTNERE:
Kovács Gyula, pórszombati erdész, őshonos magyar gyümölcsfajták megmentője

KAPCSOLAT, BŐVEBB INFORMÁCIÓ:
Vas Megyei Önkéntes Centrum
Laki Ferenc
Tel.: 06-30-268-2574
E-mail: info@herenyiek.hu, info@vasionkentes.hu